Vuokralaisten maksamatta jääneet saatavat peritään ulosottoteitse

Haluamme korjata alalla ja asiakkaitten keskuudessa vallitsevan harhaluulon, sekä vääristyneen käsityksen siitä, että Espanjassa voi huoletta jättää maksamatta vuokra-asunnon vuokria ja muita pakollisia maksuja, kuten sähkö- ja vesilaskut, sekä mahdolliset asunnossa sattuneet vahingot ja sen yleisen kuvitelman, että siitä ei seuraa mitään. Valitettavasti monesti muut aurinkorannikolla asuvat suomalaiset suosittelevat toisille suomalaisille tehtävän niin, kehuen, että niin hekin tekivät edellisellä kerralla ja siitä ei ollut mitään seuraumuksia. On ollut tapauksia, joissa jopa suomalaiset asianajotoimistot ovat suositelleet vuokralaiselle jättää vain maksamatta, jos haluaa.

Vuokrasopimuksessa todetaan selvästi, että vuokravakuus ei ole viimeisen kuukauden vuokra, vaan se maksetaan normaalisti poikkeuksetta, siitä huolimatta jotkut jättävät viimeisen kuukauden vuokran maksamatta. Espanjassa, kuten kaikkialla muuallakin maailmassa, vuokravakuus on omistajan turvaksi siltä varalta, että asunnossa sattuu jotain vahinkoja. Vuokravakuus palautetaan aina vuokralaisille lähtöpäivänä käteisenä. Vuokravakuudesta vähennetään vain viimeisen jakson sähkö ja vesilaskut, mahdolliset vahingot ja siivous, mikäli vuokralainen ei itse siivoa asuntoa.

Valitettavan usein samat henkilöt ovat usean vuoden ajan tehneet samat oharit vuokra-asunnon omistajille, jättämällä maksamatta viimesen kuukauden / kuukausien vuokrat, sekä sähköt ja vedet. Näillä veijareilla on ollut tapana vaihtaa vain kiinteistönvälitystoimistoa uuteen ennen käyttämättömään kiinteistönvälitystoimistoon. Ja koska tähän asti Espanjassa ei ole ollut eri kiinteistönvälitys toimistojen kesken yhteistä maksuhäiriö rekisterilistaa niistä asiakkaista, jotka ovat jättäneet maksut pystyyn ja häipyneet, on tämä käytäntö ollut valitettavasti mahdollista. Mutta nyt siihen on tullut vihdoin muutos ja parannus, yhä useampi kiinteistönvälitystoimisto pitää yhteistä rekisteriä maksuhäriöisistä vuokralaisista. Ja useampi kiinteistönvälitystoimisto on ottanut myös Espanjalaisten sekä Suomalaisten Perintätoimistojen palvelut käyttöön, ja nykyään ne vuokralaiset jotka jättävät vuokrat ja muut saatavat maksamatta saadaan vastuuseen teoistaan, niin Espanjassa kuin Suomessa. Perintätoimistot perivät kaikki saatavat korkoineen vaikka ulosottoteitse tarvittaessa, mikä koituu hyvin kalliiksi asianosaisille ja siitä seuraa maksuhäiriö merkintä luottotietoihin, josta on haitaa vuosiksi eteenpäin.