Asunnon vuokraaminen Espanjassa

Asunnon vuokraaminen Espanjassa eroaa suomalaisesta asunnon vuokraamisesta usealla tavalla. Ensinnäkin asunnot ovat yleensä kalustettuja, vuokrasopimukset lyhyehköjä ja määräaikaisia, minkä lisäksi huoneistojen varustelutaso vaihtelee.
Tässä asunnon vuokraamiseen liittyviä yleisiä käytäntöjä Espanjassa.

Vuokralla asuen ensituntuma Espanjaan

Espanjaan sekä lyhyeksi että pidemmäksi aikaa muuttava suomalainen asuu tavallisesti ainakin alkuvaiheessa vuokralla. Vuokra-asuminen on melko yleistä turistialueilla, vaikkakin koko maan asuntokannasta lähes 80 prosenttia on omistusasuntoja. Usealle suomalaiselle vuokra-asuminen on toimiva ja edullinenkin ratkaisu, etenkin jos maassa viettää esimerkiksi vain talvikaudet tai muutamia kuukausia vuodessa.

Moni suomalainen ei halua ainakaan heti sitoa itseään omistusasuntoon, yhteen asuinpaikkaan tai omistamiseen liittyviin velvoitteisiin. Vuokralla asuminen on Espanjassa oleskelussa yksi toimiva ja riskitön vaihtoehto jos osoittautuukin että Espanja ei vastaakaan niitä odotuksia kuin sille kotimaassa on asettanut.

Myös huoneiston ostamista harkitsevan on suositeltavaa ensin tutustua asuinalueeseen ja sen ympäristöön vuokra-asunnossa majaillen. Jos mahdollista, kannattaa alueella kokeilla useampia eri asuntoja, jotta eri vaihtoehtojen hyvät ja huonot puolet selviävät. Näin ollen huoneiston vuokraaminen myös ennen sen ostamista on suositeltavaa. Jollei ympäröivä alue tunnu miellyttävältä vuokra-asunnossa, ei se varmasti miellytä sen enempää omistusasunnossakaan.

 

Villit vuokramarkkinat

Vuokralla asuminen ei espanjalaisten keskuudessa ole yleistä, niinpä vuokrahuoneistojen määrä on keskimäärin vain viides koko asuntokannasta. Asuntojen vuokraaminen lyhyiksi ajoiksi on kuitenkin tavallista erityisesti turistialueilla. Vuokraaminen on yksi elinkeino useita asuntoja hankkineelle tai niitä perineelle espanjalaiselle.

 

MISTÄ LÖYTÄÄ VUOKRA-ASUNTO ESPANJASTA?

Vuokra-asunnon löytäminen on nykyisellään helppoa, ja monia etsintäkanavia on tarjolla. Asuntojen tarjoajia on nyt selkeästi enemmän kuin niiden etsijöitä, joten valinnanvaraa löytyy. Vaihtuvuus vuokra-asuntomarkkinoilla on nopeaa, joten vaikka mieleisesi huoneisto olisi juuri nyt varattu, voi se jo muutaman viikon päästä olla vapaa.

Asunnon etsiminen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin, sillä parin päivän hakemisella harvoin saa miellyttävää kotia itselleen. Seuraavassa on esimerkkejä eri mahdollisuuksista vuokra-asunnon löytämiseksi Espanjassa.

 

Välitystoimistot

Vuokravälitystoimistot ovat yleensä helppo ja luotettava tapa löytää mieluisa vuokrahuoneisto.

Tosin vuokra-asuntomarkkinoille on viime vuosina ilmestynyt muutamia espanjalaistoimistoja, jotka perivät asiakkailtaan maksun, vuokrasipa hän huoneiston tai ei. On tapauksia, joissa sadan euron maksullinen palvelu oikeuttaa vain muutaman vuokra-asunnon yleistietojen saamiseen. Tällaisia yrityksiä kannattaa välttää. Markkinoilla ei tiettävästi ole edellä mainitun tapaisia suomalaisyrityksiä.

Perinteisillä välitystoimistoilla on erilaisia käytäntöjä välitysmaksun perimisessä: Osa sisällyttää palkkion osaksi kuukausittain maksettavaan vuokraan, osa taas perii välityspalkkion kerralla etukäteen.

Välityspalkkio pitkäaikaisesta vuokrahuoneistosta on yleensä kuukauden vuokra, lyhytaikaisista vuokrahuoneistoista summa on suhteutettu vuokraan ja vuokra-aikaan.

Kymmenen prosentin välityspalkkio kuukausivuokrasta on melko yleinen. Yleensä palkkiosta sopivat vuokranantaja ja asuntovälittäjä keskenään.

Monet kiinteistönvälitystoimistot sekä asiointitoimistot toimivat myös sivutoimisesti vuokra-asuntojen välittäjinä. Välitystoimiston työhön kuuluu ennen kaikkea asunnon välittäminen ja vuokraukseen liittyvien rutiiniasioiden hoitaminen.

Joissakin toimistoissa on lisäpalveluita, joista peritään erillinen korvaus.

Hyvä välittäjä esittelee huoneiston ja lähiympäristön palveluineen ja opastaa vuokralaiselle kuinka asunnossa toimitaan (kaasu, vesi, lämmitys, pesukone, lukot jne.).

Asunnot vuokrataan yleensä kalustettuina ja varusteltuina, joten välittäjän kanssa voi neuvotella mitä varustelutasoon kuuluu. Vuokran lisäksi vesi ja sähkölaskut hoidetaan välittäjän kautta, jollei ole sovittu muuta käytäntöä. Vuokraan eivät sisälly muut asumiseen kuuluvat kulut kuin erillisesti sovittuina.

Espanjassa vuokralaisten vaihtuessa siivouksen tulee suorittamaan välittäjän palkkaama siivooja. Sopimuksesta riippuu, kuuluuko siivousmaksu vuokraajalle vai asunnon välittäjälle. Suomalaiset ovat suosittuja vuokralaisia, sillä – muutamia poikkeustapauksia lukuunottamatta – he jättävät asunnot yleensä hyvään kuntoon.